łosoś

Grudzień to miesiąc, w którym wszyscy opanowani są przez jedną, jedyną myśl – Boże Narodzenie. Już od początku grudnia mozolnie planujemy, kupuje, i dekorujemy domy. Ja wpadam w tym okresie w szczególny rodzaj szału – co tam prezenty i nastrój – dla mnie liczy się jedno: ryby!

Ryby to zdecydowanie moje ukochane pożywienie. Bez względu na to czy są to świeże ryby, wędzone, surowe czy ryby w puszce. Mogłabym je spożywać, niczym rasowa Japonka (jestem przekonana, że gdzieś pośród moich licznych przodków musi znajdować się przedstawiciel Kraju Kwitnącej Wiśni), bez względu na porę dnia i roku. Dlatego też święta Bożego Narodzenia to ten okres w roku, w którym dopuszczam do głosu moje szaleństwo i co roku eksperymentuję z licznymi nowymi przepisami na dania z ryb i doskonale te już sprawdzone.

Ale jedno jest pewne. W tym całym moim szaleństwie nie zapominam nigdy o starych babcinych przepisach, bo to właśnie, dzięki tym daniom, znowu staję się małą dziewczynką z niecierpliwością wypatrującą pierwszej gwiazdki.

Tak więc „Ryba po grecku” i „Karp po żydowsku” zawsze muszą się znaleźć na moim stole.

Ryba po grecku mojej babci

1 kg ryb ulubionego gatunku (polecam dorsza) pokroić na kawałki przyprawić solą oraz pieprzem.

500 g marchewki, 200 g pietruszki i mały kawałek selera zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. 4-5 cebuli obrać i drobno pokroić. W dużym garnku zeszklić cebule i dodać do niej starte warzywa. Dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy (do smaku).
W czasie duszenia warzyw usmażyć rybę obtoczoną w mące.

Na świeżo usmażonej rybie rozkładać gorące warzywa. Schłodzić i zajadać ze smakiem.

Ryba po grecku

Źródło: http://eklektik.pl/

„Karp po żydowsku”

Tutaj bez ilości składników bo przepis rodzinny głosi, że jest ich „do smaku” i „na oko”.

Sprawione dzwonka karpia solimy i odstawiamy na chwilę do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy wywar rybny: rybie głowy gotujemy wraz z marchewką i cebulą w minimalnej ilości wody. Wywar przecedzić, zostawić same marchewki i ewentualnie cebulę, dodać posolone dzwonka, rodzynki oraz pieprz i cukier i gotować aż ryba będzie miękka. Rybę przełożyć na półmisek. Wywar doprawić solą jeśli jest taka potrzeba. Rybę ozdobić migdałami i marchewką i zalać wywarem. Podawać mocno schłodzoną.
karp po żydowsku

źródło: https://www.tesco.pl/

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.