Pizza z pomidorami

Pamiętam do dzisiaj domową pizzę mojej babci – grube, chrupiące ciasto, cebulowo-pieczarkowy farsz a na samym wierzchu spora ilość żółtego sera posypanego słodką i ostrą suszoną papryką… Wstyd się przyznać, ale jako mały szczyl (taki co to bez problemu pod stołem przełazi) zupełnie smaku babcinej pizzy nie doceniałam – nawet wręcz przeciwnie, byłam zdecydowaną antagonistką tego kulinarnego wynalazku. Ech, młody człowiek to i głupi…

Nic nie dorówna pizzy mojej babci

pizza jak u mamy

Domowa pizza jest najlepsza
źródło: http://www.simplyrecipes.com/

Dzisiaj właśnie tego smaku z dzieciństwa poszukuję w każdej pizzy (choć, oczywiście, nie chwaląc się, potrafię upiec pizzę wg babcinej receptury). Większość pizz knajpianych, jakie miałam okazję kosztować, zawiodło mnie na całej linii. A to farsz nie doprawiony, jakiś taki ubogi i bez wyrazu. A to ciasto gumiaste, spieczone i bez porządnego, grubego brzegu. Nie, nie jest łatwo zadowolić mnie pod tym względem – drżyjcie więc właściciele pizzerii!

Jest kilka świetnych lokali

Uparcie jednak poszukuję lokali ze smaczną (wg mnie pizzą). W Krakowie udało mi się znaleźć kilka takich, pizzerię w Warszawie – zaledwie jedną. Na najlepsze smaki knajpianych pizz trafiam w małych miejscowościach. Taki, do których nie dotarł jeszcze wielkomiejski blichtr, ani światowa moda kulinarna. Małe, rodzinne knajpki i pizzerie, w których wypiekają pizzę wg własnych pomysłów i receptur. I gdzie nie żałują żółtego sera ani przypraw. W takich małomiasteczkowych knajpkach zazwyczaj nie zwracają uwagi na to, czy ich pizza przypomina tę oryginalną włoską. Tam obowiązuje jedna zasada – pizza ma smakować lokalnym, polskim podniebieniom!

ser na pizzy

Dobra pizza musi mieć dużo sera
źródło: http://www.babystepsdaycare.net/

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.