Lato jeszcze się nawet na dobre nie zaczęło a już widać, że upały dadzą się nam we znaki (po raz kolejny pytam – gdzie się podziała typowa polska wiosna? No gdzie?). Już jestem przerażona na myśl o nieziemskich wręcz upałach i szykuję się do przetrwania upałów. Kupuję zgrzewki wody mineralnej, aerozole z wodą termalną i szykuje miętę i zioła do przygotowywania letnich napojów. No właśnie, a skoro już o letnim orzeźwieniu mowa, mam kilka sprawdzonych, pysznych i przede wszystkim zdrowych przepisów.
Woda smakowa – to pijemy wraz z rodziną najczęściej. Wystarczy nalać do dzbanka ulubionej wody (mineralnej, źródlanej lub po prostu kranówki), dodać kilka plasterków warzyw lub owoców i dodatki typu mięta lub imbir i zostawić na kilka godzin. Nasze ulubione połączenia to:
- woda + ogórek, mięta
- woda + cytryna, imbir
- woda + maliny, porzeczki
- woda + jabłko, melisa, cynamon
- woda + cytrusy, bazylia

Domowa mrożona herbata bije na głowę te sklepowe
źródło: http://www.apres-swim.com/
Brzoskwiniowa herbata mrożona: kilka brzoskwini z puszki miksujemy z dodatkiem soku z brzoskwiń, imbiru i zaparzonej czarnej lub zielonej herbaty. Ilości zależne od smaków domowników. Jeśli potrzeba można dosłodzić.
Sok miętowo-jabłkowy: sok jabłkowy (najlepiej bez cukru) łączymy w równych proporcjach z zaparzonym wywarem mięty.
Mrożona Chai Latte: bardzo mocną herbatę (mniej więcej 6 torebek na 4 szklanki) łączymy z imbirem i mieszanką przypraw „chai” (kupną lub domową), dodajemy miód oraz skondensowane mleko.

Chai latte możemy wzbogacić lodem lub /i bitą śmietaną
źródło: http://thegrantlife.com/
Napój arbuzowy: 4-5 szklanek posiekanego arbuza, pół obranego ogórka, kilka listków mięty, 3 łyżki cukru lub miodu, łyżkę soku z limonki lub cytryny i szczyptę soli miksujemy z dodatkiem k ostek lodu.