ogień na grillu

Działki pracownicze, przydomowe ogródki, parkowe polany, a nawet tarasy i balkony w centrach ruchliwych miast – wszystkie te miejsca już od samego początku maja stały się areną dla ulubionej letniej rozrywki Polaków – grilla. Grillują wszyscy – starsi i młodsi, robotnicy, urzędnicy i tzw. inteligenci. Zwyczaj grillowana bezapelacyjnie podbił serca Polaków, a co z naszym zdrowiem?

mięso z grilla

Polacy kochają grillować
źródło: http://www.grillhousebar.com/

Zdrowo?

Grillowane potrawy nie zawsze służą zdrowiu. Podczas spotkań przy grillu spożywamy zazwyczaj naprawdę spore ilości mięsa suto zakrapiane licznymi puszkami piwa – a to nie zawsze kończy się dobrze dla naszych organizmów. Jak więc grillować aby było i smacznie, i zdrowo?

Nie tylko mięso
grillowane warzywa

Warzywa z grilla? Pyszne!
źródło: http://abcnews.go.com

Przede wszystkim unikajmy „przepalania” potraw. Wiadomo – dobrze spieczona kiełbaska smakuje zdecydowanie lepiej niż jakakolwiek inna grillowana potrawa, jednak dietetycy przypisują takim potrawą jak najgorsze intencje. Dla własnego dobra warto więc sięgać po nieco mniej wypieczone mięsa. Ach, i nie zapomnijmy, że równie doskonale jak mięso, na grillowym ruszcie czują się ryby i warzywa – koniecznie wzbogacajmy nimi każdą tego typu imprezę. Bo o surówkach i sałatkach nikomu przypominać nie trzeba, prawda?

Jakość = zdrowie

Nie bez znaczenia jest także jakość produktów. Złej jakości mięso nie tylko pozostawi niesmak na naszych kubkach smakowych ale i zdrowia nie polepszy (a nawet je pogorszy – mięso bywa najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych). Zwracajmy więc baczną uwagę na źródło z jakiego pochodzi nasza kiełbasa, surowe mięsa kupujmy tylko od sprawdzonych producentów, a w przypadku mięsa garmażeryjnego (któż z nas nie lubi burgerów prosto z grilla?) dokładnie czytajmy skład.

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.