klimatyczne zdjęcie kawy

Upajał się nią już Król Słońce. Litrami pijali ją Voltaire, Denis Diderot i Monteskiusz. Daniel Defoe raczył się nią podczas pisania swojej opowieści o Robinsonie Crusoe, a Jan Sebastian Bach napisał na jej cześć kantatę.

Napój godny królów

Kawa – bo to właśnie ten napój rozkochał w sobie zarówno francuskiego króla, filozofów oświecenia, jak i najznamienitszych pisarzy oraz kompozytorów – trafiła do Europy pod koniec XVI wieku. Ludwik XIV najbardziej lubił gdy podawano ją z dodatkiem miodu, likieru i śmietanki. Nam kojarzy się przede wszystkim z espresso, napojami kawowymi (takimi jak latte lub cappuccino) lub tzw. kawą parzoną – a jak możemy jeszcze przyrządzić ten aromatyczny napój?

kawa po wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku to tylko jeden ze sposobów na smaczne podanie kawy
źródło: http://radoscodkrywania.tchibo.pl

  1. Ciekawym pomysłem jest kawa po cesarsku. Jest to kawa z dodatkiem żółtka, miodu, koniaku oraz słodkiej śmietanki (tzw. kremówki).
  2. Kawa Carmen zaskakuje nas połączeniem grubo zmielonego pieprzu, cynamonu oraz cukru waniliowego.
  3. Kawa po wiedeńsku z kolei, to nic innego jak espresso z dodatkiem bitej śmietany i gorzkiej czekolady.
  4. Warto również spróbować mocną kawę po meksykańsku – tę podaje się zazwyczaj z dodatkiem tequili i odrobiną syropu czekoladowego.
  5. Irish coffee nie trzeba nikomu przedstawiać – wyśmienite połączenie skarmelizowanego cukru, whisky (oczywiście irlandzkiej) oraz kawy uwiodło już niejednego. Nie zapomnijcie o bitej śmietanie na wierzchu!

    Ekspres ciśnieniowy Krups

    Ciśnieniowy ekspres do kawy z młynkiem pozwoli nam na zaparzenie aromatycznego espresso
    źródło: http://www.krups.com.pl

Kawa po domowemu

Oczywiście przepisów z kawą w roli głównej jest wiele – te o których wspomniałam to zaledwie drobny wycinek z wypróbowanych przeze mnie dotychczas przepisów. Zachęcam także do własnych eksperymentów – kawa to bardzo wybaczający napój, trudno ją zepsuć, a efekty mogą przerosnąć nasze oczekiwania.

Jakość też jest ważna

Oczywiście warto używać kaw najlepszej jakości i zaparzonych właściwie. Najlepsza jest ta świeżo zmielona, dlatego też polecam tutaj ciśnieniowe ekspresy do kawy z młynkiem – na rynku mamy całkiem pokaźny wybór takiego sprzętu.

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.