Czarna, mocna oraz cierpka w smaku lub przeciwnie – w kolorze lekko zabielonej wody, o delikatnym smaku i aromacie. Herbata. Przez jednych kochana, przez innych zepchnięta na margines. Herbaciane listki, tak samo jak kawa, szturmem zdobyły świat już setki lat temu i doczekały się wielu odmian i wariacji smakowych. Oto najsłynniejsze z nich.

Srebrna igła – najbardziej ceniona, poszukiwana i najrzadziej spotykana spośród herbat białych. Wytwarzana w bardzo ograniczonej ilości, co czyni ją herbatą drogą i mało dostępną.

Sencha – najbardziej klasyczna, zielona herbata rodem z Japonii. Powstała w 1738 roku w procesie wielokrotnego zwijania i suszenia herbacianych liści. Dzisiaj spotkać ją można w wielu odmianach i należy ona do jednej z najchętniej kupowanych herbat na całym świecie.

Matcha – zielona herbata tradycyjnie używana podczas słynnej japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Sprzedawana w postaci sproszkowanych listków, które rozpuszcza się w niewielkiej ilości wody, często można ją spotkać na japońskich ulicach – bardzo popularny tam napój „na wynos”. Ze względu na sposób przyrządzania posiada najwięcej właściwości zdrowotnych spośród herbat zielonych.

Lapsang Souchong – tradycyjna, czarna herbata o charakterystycznym mocnym, wędzonym smaku. Herbata, o której koneserzy mawiają, że nie pozostawia nikogo obojętnym na jej smak.

Darjeeling – najbardziej znana odmiana czarnych herbat, rozpowszechniona głównie dzięki Brytyjczykom. Mieszanka ta powstaje na bazie zbiorów w indyjskiej plantacji Darjeeling.

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.