Lato to czas spotkań na świeżym powietrzu, długich wieczorów na tarasie i, jakże by inaczej, grilla. Coraz częściej i coraz chętniej zajadamy się grillowanymi potrawami, zapraszamy przyjaciół i, ogólnie mówić, dajemy się ponieść wszechobecnej grillomani. Aby jednak móc w pełni cieszyć się z tego wynalazku, nasz grill musi być w pełni sprawny, funkcjonalny i dostosowany do naszych potrzeb.
Wielkość
Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem małego ogródka, działki lub miejskiego tarasu, na którym wolno grillować pomyśl nad grillem przenośnym. Zajmuje on dość mało miejsca i ma małą powierzchnię grillowania, nie ujmuje to jednak w niczym smaku gotowych potraw. Do jego zalet należy łatwość transportu i możliwość schowania go w okresie zimowym.
W dużych ogrodach bardziej sprawdzi się grill stacjonarny. Jego instalacja wymaga jednak nieco czasu i większych nakładów finansowych – za to po ukończonej budowie będziemy się cieszyć sporą ilością miejsca i nietuzinkowym wystrojem naszego ogrodu.
Paliwo
Dylemat będziemy mieć także przy wyborze źródła paliwa. Na polskim rynku zakupić można grille opalane drewnem, gazem lub elektryczne. Te działające w oparciu o węgiel drzewny są co prawda najtańsze, niestety są również najtrudniejsze w obsłudze i najbardziej pracochłonne jeśli chodzi o uzyskanie odpowiedniej temperatury.
Grille gazowe są dużo prostsze i ogrzewają się znacznie szybciej niż ich klasyczni kuzyni. Smak potraw nie różni się za to w niczym od tych przyrządzonych na węglu.
Popularne od kilku lat grille elektryczne zostawmy jednak lepiej na sezon zimowy – wymagają one bowiem podłączenia energii elektrycznej, szybciej też ulegają niszczeniu.