Lato to czas spotkań na świeżym powietrzu, długich wieczorów na tarasie i, jakże by inaczej, grilla. Coraz częściej i coraz chętniej zajadamy się grillowanymi potrawami, zapraszamy przyjaciół i, ogólnie mówić, dajemy się ponieść wszechobecnej grillomani. Aby jednak móc w pełni cieszyć się z tego wynalazku, nasz grill musi być w pełni sprawny, funkcjonalny i dostosowany do naszych potrzeb.

Wielkość

Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem małego ogródka, działki lub miejskiego tarasu, na którym wolno grillować pomyśl nad grillem przenośnym. Zajmuje on dość mało miejsca i ma małą powierzchnię grillowania, nie ujmuje to jednak w niczym smaku gotowych potraw. Do jego zalet należy łatwość transportu i możliwość schowania go w okresie zimowym.


W dużych ogrodach bardziej sprawdzi się grill stacjonarny. Jego instalacja wymaga jednak nieco czasu i większych nakładów finansowych – za to po ukończonej budowie będziemy się cieszyć sporą ilością miejsca i nietuzinkowym wystrojem naszego ogrodu.

Paliwo

Dylemat będziemy mieć także przy wyborze źródła paliwa. Na polskim rynku zakupić można grille opalane drewnem, gazem lub elektryczne. Te działające w oparciu o węgiel drzewny są co prawda najtańsze, niestety są również najtrudniejsze w obsłudze i najbardziej pracochłonne jeśli chodzi o uzyskanie odpowiedniej temperatury.


Grille gazowe są dużo prostsze i ogrzewają się znacznie szybciej niż ich klasyczni kuzyni. Smak potraw nie różni się za to w niczym od tych przyrządzonych na węglu.


Popularne od kilku lat grille elektryczne zostawmy jednak lepiej na sezon zimowy – wymagają one bowiem podłączenia energii elektrycznej, szybciej też ulegają niszczeniu.

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.