krojenie warzyw

Jestem zaskoczona tym jak często słyszę „jak Ty to robisz? Ja nie potrafię gotować…”. Czym zaskoczona? Ano tym, że gotowanie może być przez kogoś rozpatrywane jako trudna sztuka. Bądźmy szczerzy – ugotowanie prostych rzeczy nie wymaga ukończenia specjalnych szkół ani posiadania zmysłu smaku na poziomie Gordona Ramseya. Codzienne gotowanie dla rodziny to tak naprawdę łatwizna – tym bardziej, że to właśnie my same najlepiej wiemy co smakuje naszym bliskim i jak doprawić potrawy, aby zniknęły co do ostatniego okruszka.

Steki

Gotować każdy się może nauczyć

Podpatrzmy jak to robią inni

Jak nauczyć się gotować skoro do tej pory przypalaliśmy nawet wodę? Najprościej sięgnąć po gotowe przepisy – te prezentowane w telewizji lub internetowych kanałach kulinarnych są najlepsze – widzimy wtedy każdą wykonywaną czynność po kolei, wystarczy to tylko odwzorować we własnej kuchni. Dość szybko powinniśmy opanować podstawowe zagadnienia takie jak stopień wysmażenia potraw czy ilość soli potrzebnej do gotowania.

Bez porządnych naczyń się nie obejdzie

Oczywiście dobre i sprawdzone naczynia kuchenne bardzo nam pomogą w polepszaniu jakości naszych potraw (nadal polecam garnki Philipiak). Dobrej jakości garnki i patelnie, roboty kuchenne, przyzwoite noże oraz drobne gadżety kuchenne znacznie ułatwiają proces przygotowywania i gotowania potraw. Oczywiście nie musimy od razu inwestować w wyposażenie godne światowych restauracji. Na początek wystarczy kilka podstawowych naczyń i przyrządów.

gotowanie

Nie zapominaj o naczyniach

Gotować może się nauczyć każdy. Prawdą jest jednak, że nigdy nie zostaniemy wirtuozem kulinarnym, jeśli nie pokochamy gotowania, odkrywania nowych smaków i eksperymentowania z nowymi składnikami.

Źródła grafik: http://www.thebestthaicookeryschool.com/, http://www.topsy-turvymovie.com/, http://bintanworld.com
Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.